Zoetwaterparels, waar komen deze vandaan?

De traditionele parelkweek gebeurde in zoutwater oesters. Het bleek echter ook mogelijk om in vijvers, meren of rivieren in zoetwater mosselen parels te kweken. China oogst al sinds de 13e eeuw parels in de vorm van de Mabe. Zij zijn inmiddels de onbetwiste leiders in de productie van zoetwater parels. De eerste meldingen van parels uit China dateren van 2206 v Chr. In de 19e eeuw werd de nieuwe wereld ontdekt. De Verenigde Staten waren een belangrijke bron van natuurlijke zoetwater parels. De overbevissing en de vervuiling hebben ervoor gezorgd dat de beschikbare parels uit dit land geminimaliseerd zijn.

De uitstraling van zoetwater parels.

Oester met Parel - Circles Art&Jewelry - ZwijndrechtZoetwater parels zijn meestal niet zo rond als zoutwater parels. Zij hebben niet hetzelfde mooie luster als bijvoorbeeld de Akoya parels. Wel is er een grote variëteit aan vormen en kleuren op de markt. Hierdoor zijn zoetwater parels minder duur dan de zoutwater parels. Hierdoor is de populariteit bij jonge mensen en bij ontwerpers groot. Ook omdat deze parels een solide parelmoer laag hebben en duurzaam zijn. Bovendien zijn ze veel minder aan slijtage en degeneratie onderhevig.

China, leider in de zoetwater parel productie in de wereld.

China is leider in de wereld wat betreft de productie van zoetwater parels. De omvang bevat zo’n 1500 ton op jaarbasis. China heeft heden ten dage een monopoly op deze industrie. Het begin van de zoetwater parel industrie komt tot ontwikkeling in het gebied rond Shanghai. Tegenwoordig worden zij gekweekt in alle omliggende provinciën als: Zhejiang, Anhui, Jiangsu, Hubel, Hunan en Jianxi. De lokale handel speelt zich af in de steden: Zhuji ( Shanxiahu), Suzhou, Wuxi, Wenling en Weilang. De grootste handel van deze zoetwater parels bevind zich in Hong Kong.

Zoetwater parels en hun kwaliteit

Armband zoetwaterparels - Circles Art&Jewelry - ZwijndrechtDe vooruitgang in kwaliteit tegenwoordig kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. De grootste verandering werd gemaakt door te gaan kweken met andere mosselen. De Hanekam mossel, ook wel Christaria plicata genoemd werd vervangen door de Driehoek mossel, de Hydropsis cumingii, Dit gebeurde in het midden van de jaren 60. De Hanekam mossel zorgde voor een slechte kwaliteit rijst pareltjes in de jaren 70 en 80. Een andere aanpassing waardoor de kwaliteit vooruitging was het beperken van het aantal incisies ( insnedes) in de mossel. Hiermee daalde weliswaar de parelproductie maar de kwaliteit ging ermee vooruit. In het begin van deze eeuw zijn de methodes nog verder verbeterd door parels te kweken met excotische kleuren. Dit gebeurde door mossel hybridisatie. (kruisingen)

De zoetwaterparel, het verschil.

Het grote verschil tussen de zoetwater en andere parels is dat een groot deel niet met een kern wordt geïmplanteerd. Zoetwater parels worden gekiemd door een kleine insnede te maken in het weefset van de vlezige mantel. De mossel is dan amper 6 tot 12 maanden oud. Vervolgens wordt er een 3 mm groot stukje van een mantel van een andere mossel geïmplanteerd. Er wordt gezegd dat een mossel 25 inserties per zijde kan doorstaan. In de industrie gaat het echter om “slechts” 12 tot 16 implantaten aan beide zijde. De totale opbrengst per mossel bedraagt ongeveer 24 tot 32 parels. De weekdieren gaan vervolgens terug naar het zoetwater waar ze 2 tot 6 jaar verzorgd worden. De parels die geoogst worden zijn van massief parelmoer, zonder een kern. De parels zijn echter bijna nooit perfect rond.

De Japanse Zoetwater parel industrie.

Zoetwater parels multi color - Circles Art&Jewelry - ZwijndrechtDe Japanners hebben een rijke geschiedenis wat betreft van het kweken van zoetwater parels. Ooit was Lake Biwa over heel de wereld bekend als het om parels ging van hoge kwaliteit. De Biwa zoetwater parels. Deze werden gekweekt in de Hyriopsis schlegelli of wel de Biwa zoetwater mossel. In het midden van de 70e jaren kwam de parelkweek tot stilstand. De oorzaak was de enorme vervuiling van het meer wat ooit garant stond voor top kwaliteit parels. De Japanners hebben nog geprobeerd parels te kweken in het Kasumigaura meer eind vorige eeuw. Zij brachten een kern in de mossel Hyriopsis schlegelii en de Hyriopsis cummingii. De resultaten waren vrij grote en unieke parels. De Kasumiga parel was echter geen lang leven gegeven. Door vervuiling via een ongeval in de Japanse industrie kwam ook hier een eind aan de kweek van zoetwater parels. Bel voor informatie over onze mogelijkheden op het gebied van parels naar 078-6124832 of vul ons contact formulier in.

Lees hier meer over parels:

Zuidzee

Tahiti

Akoya

Avaiki parels