AVAIKI ZOUTWATER PARELS

Pearls & Stones heeft met de AVAIKI parel kwalitatief één van de beste kwaliteit parels in huis. Gekweekt op het atol Manihiki wat deel uit maakt van de meest afgelegen bewoonde eilanden in de stille oceaan: de Noordelijke Cook Islands. Op het eiland Manihiki wonen voornamelijk Maori die hun brood verdienen met visserij en het kweken van parels. In de azuurblauwe lagune van het atol worden schitterend gekleurde parels gekweekt in de natuurlijke kleuren groen, blauw, paars en zilvergrijs.
De Avaiki is een reactie op de wildgroei van parelkwekerijen zoals die in de jaren negentig van de vorige eeuw om zich heen greep. De vraag naar parels was groot, iedereen ging ze kweken, met als logisch gevolg verlies van kwaliteit en dalende prijzen.Ook Manihiki ging mee in die hausse, wat ze op een instrortende markt en verlies van arbeidsplaatsen kwam te staan. Omdat alle kwekerijen op Manihiki familie bedrijven zijn en ze sterk afhankelijk zijn van de parelkwekerijen, kwam de klap extra hard aan.

Zoutwaterparels Avaiki-gekweekt in de Pacific-collectie Circles Art& Jewelry-Zwijndrecht-078-6124832

Parelkweek en het milieu

Om een herhaling van het debacle te voorkomen, ontwikkelde de regering van de Cook Islands een revolutionair concept voor het kweken van exclusieve parels. Middels het ‘Lagoon Management Plan of Code and Practice’, vastgesteld in maart 2009, wordt de kweek nauwlettend