ZUIDZEE PARELS

Zuidzee parels - Prachtige natuurtinten - Circles Art&Jewelry - Zwijndrecht

Pinctada Maxima

Zuidzee parels worden gevormd door de oester genaamd Pinctada Maxima. De kweekgebieden zijn in de Stille en Indische Oceaan. Met name in Indonesië, Australië de Filippijnen en Myanmar.

Zuidzee parels – grootste van de wereld

De Zuidzee parels zijn parels met de grootste afmeting die in de wereld worden gekweekt. Het gemiddelde formaat is +/- 13 mm. De meest geoogste parels liggen in de afmetingen tussen de 9 en 20 mm. De inheemse wateren van de Zuidzee zijn gelokaliseerd tussen de Noordelijke kust van Australië en de zuidkust van China. In deze zeeën leeft de oester Pinctada Maxima. In deze oester wordt de Zuidzee parel gekweekt. De afmeting van deze oester wordt zo’n 12 cm. Door zijn afmeting kan er een veel grotere nucleus geïmplanteerd worden dan in die van de Akoya oesters.

Zuidzee parels komen uit twee verschillende rassen van parel- producerende oesters.

Avaiki Zuidzee parel - collectie Circles Art&Jewelry - 078-6124832De Zuidzee parels zijn parels met de grootste afmeting die in de wereld worden gekweekt. Het gemiddelde formaat is +/- 13 mm. De meest geoogste parels liggen in de afmetingen tussen de 9 en 20 mm.
De inheemse wateren van de Zuidzee zijn gelokaliseerd tussen de Noordelijke kust van Australië en de zuidkust van China. In deze zeeën leeft de oester Pinctada Maxima. In deze oester wordt de Zuidzee parel gekweekt. De afmeting van deze oester wordt zo’n 12 cm. Door zijn afmeting kan er een veel grotere nucleus geïmplanteerd worden dan in die van de Akoya oesters.

Twee soorten Pinctada Maxima

Er zijn twee verschillende oesters van de Pictada Maxima. Één met zilveren lippen en één met gouden lippen. Zij verschillen onderling van elkaar door de kleur aan de buitenrand van de oester. Het type schelp wordt ook wel de moeder van de parel genoemd omdat deze verantwoordelijk is voor de kleur van de parel die in deze schelp gekweekt wordt.
In de Akoya oester kunnen meerdere parels tegelijk geïmplanteerd worden, dit in tegenstelling tot de Zuidzee hier kan er maar één kern tegelijk geïmplanteerd worden. De Zuidzee oester kan in zijn leven tot drie keer geïmplanteerd worden. Wel neemt de kwaliteit na de eerste keer af.

Waarom worden Zuidzee parels zo groot?

Barokke Zuidzee parels - collectie Circles Art&Jewelry - 078-6124832

Er zijn verschillende oorzaken waarom de parels in de Pinctada Maxima zo groot worden in tegenstelling tot de andere zoutwater parels.

De grote van de geïmplanteerde kern in combinatie met de omgeving waarin de oester leeft zijn van belang. Door de afmeting van de oester is het mogelijk om een grotere kern in te brengen. De gonaden van de Pinctada Maxima zijn vele malen groter dan die van de Akoya. Hierdoor groeit het parelmoer in een veel sneller tempo. Door het warme water versneld de stofwisseling van de oester.
Wat ook meespeelt is dat de Zuidzee ( nog) enorm schoon is en gevuld is met plankton. Plankton is de belangrijkste voedingsbron.

on van de Pinctada Maxima. Het schone water en het grote voedsel aanbod versneld de productie van parelmoer. De groeiperiode van de Zuidzee parel is een stuk langer dan die van de Akoya. De oogst is bij de Akoya na zo’n 9 tot 16 maanden, in tegenstelling tot de Zuidzee. Deze blijft minimaal twee jaar in zijn veilige omgeving

.

Wat is het unieke van de Zuidzee parel?

Zuidzee parels hebben bijzondere kenmerken die uniek zijn voor deze prachtige parel. De parelmoerdikte is ongekend, namelijk variërend van 2 tot 6 mm! Dit in tegenstelling tot de Akoya met een dikte van 0,35 tot 0,7 mm. De glans van de Zuidzee parel is uniek, bijna satijnachtig veroorzaakt door de snelle afzetting van parelmoer in de warme wateren van de Zuidzee. Ook het kleuren palet van deze parel is bijzonder, wit, zilver en goud, vaak een zeldzaamheid bij andere soorten.

Heeft u vragen over Zuidzee parels?

Heeft u vragen over de Zuidzee parels belt dan met Circles Art&Jewelry, telefoon 078-6124832. Of vul het contact formulier in.

Wij verwelkomen u graag in onze prachtige winkel aan het Veerplein No.14 in Zwijndrecht!

Lees meer over parels:

Tahiti parels

Akoya parels

Zoetwater parels

Avaiki parels