Wetenswaardigheden

Regelmatig schrijft Wilfried artikelen over sieraden en mineralen. Deze artikelen geven meer achtergrond over de verschillende mogelijkheden die er op dit gebied zijn. Hieronder vindt u de verschillende artikelen per categorie.

Versteend hout

Zoals bij de verschillende versteende houtsoorten staat beschreven varieert de ouderdom met het land van herkomst. Uit het Petrified Forrest zijn de plakken ca.230 milj jaar pud, Madagascar 225 milj jaar en Indonesië 20 miljoen jaar.

Platen versteend hout worden gevormd in de natuur, afgedekt door vulkanisch as sijpelen er in de miljoenen jaren mineralen doorheen en worden de originele cellen vervangen door andere mineralen. De mineralen die in de grond aanwezig zijn zorgen voor de kleuren. Met name het hout uit de Verenigde Staten is zeer kleurrijk, rood, geel, zwart, wit en wat hier tussen zit komt voor in combinatie met de jaarringen. Elke plaat heeft zijn eigen vingerafdruk. Het hout uit Indonesië heeft vaak bruine en zwarte kleuren. Het hout uit Madagscar heeft weer een bonter kleurpatroon.

In de winkel hebben wij platen uit het Petrified Forrest staan, uit Indonesië en palmhout. Dit om een idee te krijgen hoe het er uit ziet en wat het verschil is. Heeft u interesse in een plak dan sturen wij u foto’s toe van de op dat moment bestaande platen die voorradig zijn. Als u een keus heeft gemaakt op kleur en afmeting bestellen wij de plaat voor u.

Er is een bepaalde voorraad die wisselt. Als u een plaat heeft gezien die u aanstaat laten wij deze, na een kleine aanbetaling, naar de winkel komen. Dit duurt ongeveer een week of twee. Op verzoek leveren wij de plaat bij u thuis af. Hout uit Indonesië en stammen als bijzettafel kunnen i.p. in één week geleverd worden.

In winkel bekijken

Sieraden

Wij leveren maatwerk en werken uitsluitend met echte materialen uit de natuur. Elke hals of pols is anders dus worden de colliers voor u op maat aangepast. U kunt een keuze maken uit één van de vele ongeregen snoeren edelstenen of parels en hier een collier cq armband uit samenstellen. Het is tevens mogelijk om te combineren met verschillende edelstenen of tussen stukjes, zo wordt een collier natuurlijk wel heel persoonlijk. Ook hebben wij een collectie geslepen stenen waar u bijvoorbeeld een ring of hanger van kunt laten maken, gezet in zilver of goud. Omdat het allemaal apart gemaakt wordt moet u natuurlijk soms wel wat geduld kunnen opbrengen, één maal klaar zult u zien dat het wachten de moeite waard was!

De mogelijkheden in kleuren is groot. Malachiet groen, Aquamarijn blauw, Topaas blauw, Robijn rood, Lapis blauw, Onyx zwart etc. Parels zijn er in de natuurlijke tinten wit, créme, roze, geel, staalgrijs , bijna zwart en wat variaties daar tussen in. Uiteraard is het ook mogelijk om een combinatie van kleuren te kiezen. Kortom, ook hier weer maatwerk!

Veel! In de winkel hebben wij kant en klare sieraden in de combinatie wit- geelgoud of zilver met o.a. aquamarijn, Toermalijn, Onyx, Lapis Lazuli, Bergkristal, Rutielkwarts, Toermalijn kwarts, Opaal, Saffier of Chrysopraas. Bijpassend is een mooie armband mogelijk. Daarnaast verschillende gouden en zilveren ringen met edelstenen. Van het merk Quinn zijn er mooie massief zilveren sieraden en natuurlijk niet te vergeten Blue Stone, zilveren sieraden met het prachtige Larimar. En niet te vergeten de prachtige zoet- en zoutwaterparels in verschillende tinten. In de trouwringen studio van Circles kunt u terecht voor schitterende verlovings- of trouwringen. Het is zelfs mogelijk om de trouwringen in de configurator helemaal samen te stellen.

Sinds december 2019 kunt u ok gebruik maken van onze prachtige webshop met bijzondere sieraden. Voor unica’s, versteend hout, parels en mineralen moet u echter naar de winkel komen, een bezoek meer dan waard!

Om een goed beeld te krijgen adviseren wij u een keer langs te komen aan het Veerplein NO. 14 in Zwijndrecht.

Dat is afhankelijk of het sieraad waar u naar op zoek bent in de winkel aanwezig is. Is dit niet het geval dan is er meestal een levertijd van 1 á twee weken. Moet het speciaal door de goudsmid vervaardigd worden dan kan dit nog wel eens een weekje langer duren, maar dit is afhankelijk van de complexiteit van uw wensen. En wij werken niet met massa producten, dat is ook één van de reden dat het soms wat langer duurt.

In winkel bekijken

Ammonieten/pecten

De huizen van inktvissen (ammonieten) zijn circa 160 miljoen jaar oud. Deze inktvissensoort die ca. 350 miljoen jaar geleden voor het eerst op aarde voorkwam stierf 65 miljoen jaar geleden plotseling uit.
Reeds in het Cambrium, zo’n 570 miljoen jaar geleden kwamen pecten voor. Zij behoren dan ook tot een van de weinige diersoorten, die het gedurende de gehele loop van de  paleontologische  geschiedenis hebben uitgehouden. In het Tertiair, 65 miljoen jaar geleden, kwamen de Tweekleppigen tot enorm grote bloei, en nu nog steeds zijn ze in grote getale aanwezig. De Pecten die wij leveren komen uit het Burdigalien en zijn ca. 18 miljoen jaar oud.

Ammonieten bestaan uit aardetinten, welke te herleiden zijn naar het leefgebied. Pecten hebben vrijwel altijd een naturel uiterlijk: wit of tinten daarvan. Echter zijn er ook veel soorten in oranje/bruintinten.

Ammonieten leveren wij in verschillende formaten, van 7 cm tot aan zo’n 20cm toe. Wij hebben ze in zijn geheel en doorgezaagd. De Pecten die wij leveren komen uit het Burdigalien en zijn ca. 18 miljoen jaar oud. De vindplaats is Apt in Frankrijk. Zoekt u iets anders, vraag er naar en wij gaan ons best voor u doen.

In de winkel hebben wij een grote voorraad in verschillende maten zowel heel als doorgezaagd. Zoekt u iets speciaals dan gaan wij voor u op zoek, afhankelijk van de beschikbaarheid kan dit een week tot enkele weken duren.

Alle veelgestelde vragen bekijken

Mineralen

Mineralen worden gevormd in duizenden tot miljoenen jaren. Zij worden gevormd in de aarde door bijvoorbeeld hoge druk en grote hitte. Vulkanisch gesteente is een mooi voorbeeld, het magma vormt bollen waarin door sijpelend water en de afzet van sediment zich mineralen vormen zoals amethist. Obsidiaan, olivijn en het meest bekende de diamant worden in vulkanisch gesteente aangetroffen.

Mineralen zijn er eigenlijk in het gehele kleurenspectrum van de regenboog. Bekenden zijn natuurlijk het paarse amethist, blauw aquamarijn of topaas, groen peridoot (olivijn), bruin rookkwarts of het mooie witte diamant. Daarnaast zijn er nog enorm veel andere kleuren of variaties hierin. Een mooi voorbeeld is het Toermalijn wat kan overlopen van donker naar lichtgroen overgaand in roze, (Rubeliet). Prachtige maar vaak erg kostbare kristallen.

In de winkel hebben wij bollen lapis lazuli, bergkristal, rozenkwarts, pyriet, rookkwarts, malachiet en fluoriet. Verder zijn er stukken amethist, ying kwarts, bergkristal, apophillite, labradoriet, malachiet en regenboog obsediaan. Verder versteend hout uit Indonesië en Amerika en Pecten uit Frankrijk. Voor de mensen die op zoek zijn naar helende stenen zijn er verschillende soorten aanwezig. Zoekt u iets anders, vraag er naar en wij gaan ons best voor u doen.

Wat in de winkel staat kan zo mee, dat is duidelijk. Daarnaast ligt het er een beetje aan wat u zoekt. Een mooie plaat versteend hout die niet in de winkel aanwezig is kunnen wij met zo’n drie weken leveren. Een Amethist geode afhankelijk van het formaat in een week of twee. In juni gaan wij meestal naar een grote mineralen beurs, dus heeft u specifieke wensen dan is het verstandig om hier rekening mee te houden. Voor exclusieve en unieke mineralen is geduld nodig.

In winkel bekijken

Parels

Parels zijn meestal bolvormige uitwassen, die gevormd worden in weekdieren. In hoofdzaak komen ze voor in oesters van het geslacht Pinctada in tropische zeeën, maar ook in zoetwater vindt men mossels, die parels kunnen voortbrengen. De voornaamste oorzaak van het vormen van parels is het binnendringen in het weekdier van een vreemd element, zoals een zandkorreltje. Het dier omhult het vijandige element afwisselend met laagjes van een organische stof, conchine genaamd, en van een paarlemoersubstantie, bestaande uit koolzure kalk. Op die manier ontstaat na verloop van tijd dan een parel.

De waarde van een parel is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gewicht (karaat), de kleur, die kan variëren van wit met een neiging naar roze of blauw, tot grijs en zelfs zwart, en van de vorm en de glans. Als sieraad komt men parels in de geschiedenis het eerst tegen in Japan. Ofschoon er siervoorwerpen met parels bekend zijn van voor Christus is het toch pas in de 6e eeuw n.C. dat er in een Japans geschrift over parels werd geschreven. In Europa werd de parel pas omstreeks de 15e eeuw bekend.

Natuurlijke parels zijn er in verschillende tinten zoals: wit, roomkleurig, roze, bijna zwart, geel of staalblauw. Kijkt u hiervoor ook eens bij de pagina’s Akoya, Tahiti, Avaiki of Zuidzee parels. Daarnaast zijn er allerlei kleuren in omloop zoals groen, bruin, rood etc. Maar ga er vanuit dat dit gekleurde exemplaren zijn. Het luster, of de glans van de parel is afhankelijk van de kwaliteit. Een kwalitatief goede zoetwaterparel kan een mooi luster hebben. De zoutwaterparel heeft weer een ander luster, erg mooi maar ook kostbaarder!

Art&Jewelry heeft zowel zoet als zoutwaterparels in huis in verschillende tinten. Daarnaast is er een collier te bezichtigen van de ecologisch gekweekte Avaiki parels met parels van +/- 10 mm doorsnede, het neusje van de zalm! Er staan kant en klare snoeren, maar wij kunnen op verzoek andere snoeren die wij op voorraad hebben voor u op maat rijgen. Het is tevens mogelijk om parelsnoeren te laten rijgen of knopen in combinatie met andere mineralen. Vraag naar de mogelijkheden!

In principe kunt u de snoeren die wij hebben staan meteen meenemen. Moet er een snoer verlengd worden dan kan het in +/- een week klaar zijn. Dat geldt ook voor nieuw te rijgen parel colliers. Wilt u een Avaiki, Tahiti, Akoya of Zuidzee snoer in een afwijkende  afmeting of kleur dan kunnen wij dit in gemiddeld 1 á 2 weken leveren.

In winkel bekijken

Dringende vraag?

Ons behulpzame personeel helpt u verder

Contact opnemen