Pecten Elegans - Juwelier Zwijndrecht-Circles Art&Jewelry

Tweekleppigen

Wat zijn Pecten?

De Tweekleppigen of Bivalvia behoren tot de weekdieren, een groep  waartoe ook de slakken en de inktvissen behoren.

Reeds in het Cambrium, zo’n 570 miljoen jaar geleden kwamen deze  dieren voor. Zij behoren dan ook tot een van de weinige diersoorten, die het gedurende de gehele loop van de  paleontologische  geschiedenis hebben uitgehouden. In het Tertiair, 65 miljoen jaar geleden, kwamen de Tweekleppigen tot enorm grote bloei, en nu nog steeds zijn ze in grote getale aanwezig. De Pecten die wij leveren komen uit het Burdigalien en zijn ca. 18 miljoen jaar oud. De vindplaats is Apt in Frankrijk.

Pecten en Shell

Een van de meest bekende Tweekleppige zijn de Pecten of Coquille St. Jacques. Deze schelp dankt zijn bekendheid vooral aan een zeer groot internationaal bedrijf, de Shell die de schelp als zijn embleem voert. Dit embleem is het enige wat is overgebleven van de tijd dat het bedrijf geen  aardolieprodukten verhandelde, maar parelschelpen uit de Sunda‑eilanden. Voor geologen zijn Tweekleppigen erg belangrijk. Uit hun aanwezigheid of afwezigheid kunnen tal van conclusies getrokken worden over het milieu van die periode. Fossiele oesters wijzen op een harde bodem. Want oesters hebben de gewoonte zich op een harde onderlaag vast te kitten. Mesheften graven zich echter in. Een zachte onderlaag zoals  zand of slib ligt dan voor de hand.

Dat fossiele Tweekleppigen veel voorkomen wordt geïllustreerd door het feit dat veel van de aan de Nederlandse kust gevonden schelpen, fossiele schelpen zijn, losgeslagen uit versteende lagen voor de kust.

Het is echter dikwijls erg moeilijk te zien of zo’n schelp fossiel dan wel recent is, omdat een groot aantal soorten de afgelopen tientallen miljoenen jaren niet is veranderd.

Pecten - Juwelier Zwijndrecht

Pecten, prachtige relatie geschenken!

Buiten het gegeven dat Pecten prachtige decoratieve fossielen zijn is dit stukje natuur ook prachtig om cadeau te doen bij een jubileum, pensionering of een afscheid van een gewaardeerde collega. Met uitstek voor de Shell gaat dit op, gezien de mooie geschiedenis en de symbolisering hiervan door de Shell en haar logo. De stukken zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen, los, twee of drie schelpen in moedergesteente of grote stukken met vele schelpen hierin. De enkele cq dubbele schelpen zijn meestal wel op voorraad, de grote stukken van bijvoorbeeld 50 x 60 cm ter decoratie aan de muur daar zit een levertijd aan verbonden. Wilt u hier meer over weten bel dan met 0643280940.

Buiten aardolie bedrijven of de toeleveranciers hiervan zijn het natuurlijk prachtige cadeau artikelen om aan wie dan ook te schenken. Iets moois uit een periode vele miljoenen jaren geleden!

Pecten met zee-egel - Circles Art&Jewelry - Zwijndrecht

Waar vindt u Circles Art Jewelry?

Circles Art&Jewelry bevindt zich aan het Veerplein No.14 in Zwijndrecht, een prachtige plek aan de Oude Maas. Zwijndrecht vindt u onder de rook van Rotterdam, richting Dordrecht neemt u de afslag op de A16. Wilt u afbeeldingen ontvangen van Pecten die snel geleverd kunnen worden? Bel dan met 078-6200966. Heeft u een groter of meerdere stukken nodig? Overleg met ons hoe snel wij dit voor u kunnen realiseren.

U bent van harte welkom!

Wilfried de Nobel.